„Vaccinarea a contribuit decisiv la scăderea mortalității și morbidității prin boli infecțioase, a dus la creșterea substanțială a speranței de viață. În fiecare an circa 3 milioane de vieți sunt salvate prin vaccinare. În România înregistrăm o scadere îngrijorătoare a acoperirii vaccinale, scădere care nu a putut fi atenuată chiar și în condițiile în care ne aflăm în plină epidemie de rujeolă, boala prevenibilă prin vaccinare. Peste 10.000 de persoane, în mare majoritate copii, s-au îmbolnăvit, iar 36 au decedat. Dintre cazurile înregistrate, 99% nu erau vaccinate sau erau vaccinate incomplet”, explică reprezentanții Colegiul Medicilor din România, printr-o scrisoare transmisă Camerei Deputaților.
CMR consideră că reglementarea actului de vaccinare reprezintă o formă de responsabilizare a tuturor persoanelor implicate, fiind vorba despre interesul copilului. Medicii invocă articole din ” Convenția cu privire la drepturile copilului”, adoptată de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite la 29 noiembrie 1989 și ratificată în România prin Legea 18/1990.
„Legea 18/1990 specifică: Art.2 Pct.2: Statele părti vor lua toate măsurile de protejare a copilului împotriva oricărei forme de discriminare sau de sancționare pe considerente ținând de situația juridică, activitățile, opiniile declarate sau convingerile părinților, ale reprezentanților săi legali sau ale membrilor familiei sale. Art.3. Pct.1: În toate acțiunile care privesc copiii, întreprinse de instituțiile de asistență socială publice sau private, de instanțele judecătorești, autoritățile administrative sau de organele legislative, interesele copilului vor prevala”.
Colegiul Medicilor din România a transmis mai multe sugestii la alcătuirea legii vaccinării, iar dezbaterea din Camera Deputaților, spun ei, ar putea aduce modificări cu efecte negative asupra sănătății copilului.
„CMR și organizațiile profesionale solicită Camerei Deputaților să adopte cât mai curând legea într-o formă apropiată de cea trimisă de Senatul României, care nu încalcă în niciun fel dreptul medicilor la opinie, oferă garanții solide părinților, reprezentanților legali și pacienților că vor primi informații validate științific, corecte și complete și este în acord cu legislația în vigoare. De asemenea, se face apel pentru respectareaprincipiului interesului superior al copilului și dreptului acestuia de a primi cele mai bune ingrijiri medicale, inclusiv prin vaccinare”, se mai arată în scrisoarea transmisă de Colegiul Medicilor din România.